Αρχείο για Δεκέμβριος 2012

03
Δεκ.
12

Σκάκι δι΄ αλληλογραφίας (correspondence chess).

Στο σκάκι συνήθως οι αντίπαλοι κάθονται ο ένας απέναντι στον άλλο και προσπαθούν γιά την καλύτερη κίνηση. Υπάρχουν και άλλες μορφές, όπως το σιμουλτανέ, όπου ένας παίκτης αντιμετωπίζει πολλούς αντιπάλους και υπάρχει και το σκάκι με αλληλογραφία. Παράξενο μπορεί να φαίνεται, αλλά είναι απλό και παίζεται πάρα πολλά χρόνια. Βέβαια η σύγχρονη τεχνολογία έχει επιτρέψει πιά τα παιχνίδια αυτά να γίνονται ή μέσω e-mail, όπου ο καθένας στέλνει με μήνυμα την κίνηση που θέλει να κάνει ή με servers που «φιλοξενούν» πολλούς παίκτες απ΄όλο τον κόσμο. Αφού δημιουργηθεί ένας «λογαριασμός» στο συγκεκριμένο ιστότοπο, ο καθένας βλέπει μιά σκακιέρα στην οθόνη του όπου κάνει την κίνησή του. Βλέπει φυσικά και τις κινήσεις που έχει κάνει ο αντίπαλος. Ο αντίπαλος έχει ένα χρονικό περιθώριο να ανταποδώσει. Έτσι γίνεται ένα παιχνίδι το οποίο μπορεί να διαρκέσει ημέρες, εβδομάδες, ίσως μήνες.

Όμως ένα παιχνίδι μέσω αλληλογραφίας, (μέσω του ταχυδρομείου δηλαδή), με παίκτες που μπορεί να βρίσκονται και σε διαφορετικές χώρες, χωρίς την βοήθεια υπολογιστών μπορεί να διαρκέσει και χρόνια! Έχει μιά γοητεία. Τι λέτε;

Κάρτα αγώνα

Η αλήθεια είναι ότι αν κάποιος θέλει να τελειώσει γρήγορα μιά παρτίδα και να ξεκινήσει την επόμενη, σίγουρα δεν είναι ο κατάλληλος να επιδοθεί σε τέτοιου είδους αγώνες. Αντίθετα όποιος αρέσκεται στο να μελετάει κάθε πιθανή κίνηση ενδεχομένως με τη βοήθεια βιβλιογραφίας ή ειδικών προγραμμάτων στον υπολογιστή, και να διαβάζει γραμμές επί γραμμών ανάλυσης, ίσως γοητευτεί από μιά τέτοια «καθυστέρηση» μεταξύ των κινήσεων. Από την άλλη κάθε παίκτης μπορεί να έχει σε εξέλιξη ταυτόχρονα πολλά παιχνίδια (10, 20, 50 ή όσα θέλει έκαστος) και να μην αφήνει το μυαλό του σε ησυχία. Πράγμα καθόλου εύκολο βέβαια. Δεν σημαίνει αυτό όμως ότι έχει κάποιος την άνεση να κάνει μιά κίνηση κάθε ..δύο χρόνια. Υπάρχουν περιορισμοί που  δίνουν ένα όριο ενός ή δύο μηνών περίπου γιά κάθε δέκα κινήσεις.

κάρτα3

Παλαιά κάρτα που δείχνει:  πιόνι από το f2 στο f4, ύστερα από την κίνηση του αντιπάλου αξιωματικός από το f8 στο e7.

Κι εδώ υπάρχουν Συνομοσπονδίες και δίνονται οι τίτλοι του Grandmaster, πράγμα που σημαίνει ότι αυτός ο τρόπος παιχνιδιόυ είναι αποδεκτός, επίσημος αλλά και εξίσου παλαιός (περί το 1800 εμφανίζεται αγώνας σκακιού μέσω αλληλογραφίας). Αγοράστε λοιπόν μπουκάλια  με παλαιό καλό ουίσκι ή κονιάκ, κρυστάλλινο βαρύ ποτήρι, αγοράστε πολλές ειδικές μικρές σκακιέρες, μπλόκ, μολύβια, φτιάξτε χώρο στο γραφείο και καλή αρχή.




Το Twitter μου