30
Νοέ.
12

Unix και BSD.

Τι είναι το BSD.
Οι εργαζόμενοι στην ΑΤ&Τ δημιούργησαν το UNIX στις αρχές του 1970. Η γνωστή τηλεφωνική εταιρεία δεν εμπλεκόταν στην βιομηχανία των υπολογιστών τότε, αλλά χρησιμοποιούσε UNIX εσωτερικά. Δεν μπορούσε όμως να το μετατρέψει σε εμπορικό προϊόν. Έτσι λοιπόν επιθυμούσε να δώσει άδεια χρήσης του στα πανεπιστήμια. Αυτό βόλευε κάθε πλευρά, μιά και η AT&T από την πλευρά της μάζεψε λίγα δολλάρια, αλλά και τα πανεπιστήμια έθρεψαν μιά γενιά επιστημόνων στους υπολογιστές και δεν ξοδεύονταν, καταβάλλοντας τρελλά χρηματικά ποσά. Συγκρινόμενο με μερικά σύγχρονα λειτουργικά, το γνήσιο UNIX δεν ήταν και πολύ καλό. Αλλά όλοι αυτοί οι φοιτητές είχαν τον πηγαίο κώδικα και μπορούσαν έτσι να βελτιώσουν τα μέρη που δεν τους άρεσαν. Αν ας πούμε ένας διδάσκων έβρισκε ένα bug, μπορούσε να δώσει ως άσκηση στους φοιτητές του την επίλυση και τη διόρθωσή του. Όσο το ίντερνετ αναπτυσσόταν τη δεκαετία του 1980, αυτές οι διορθώσεις και βελτιώσεις ανταλλάσονταν μεταξύ των πανεπιστημίων με τη μορφή patches. Το Computer Science Research Group του Berkeley στην Καλιφόρνια λειτούργησε ως το κέντρο διανομής αυτών των patches σε όποιον είχε μιά άδεια του κώδικα της AT&T. Όλη αυτή η συλλογή των patches έγινε γνωστή σαν Berkeley Software Distribution ή BSD. Αν δούμε στο copyright του κώδικα του BSD υπάρχει το πιό  κάτω κείμενο:
(Copyright 1979, 1980, 1983, 1986, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994
The Regents of the University of California. All rights reserved.)
Δεκαπέντε χρόνια συνεχούς ανάπτυξης από φοιτητές των καλύτερων προγραμμάτων computer science συντονισμένων από καθηγητές των καλύτερων τεχνικά προσανατολισμένων σχολών της Αμερικής έφεραν το σημερινό αποτέλεσμα. Αυτό αποτελεί περισσότερο από μιά ζωή -όσο μπορεί να γίνει κατανοητό- στην ανάπτυξη λογισμικού και όποιος χρησιμοποιούσε UNIX χρησιμοποιούσε BSD.

To  OpenBSD.
Είναι ένα λειτουργικό τύπου UNIX βασισμένο στο BSD στο οποίο έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια, τη ευκολοχρησία και βέβαια την ελευθερία χρήσης. Τρέχει σε πολλών ειδών hardware, όπως τα Intel PC (i386), τα Macintosh, τα Sparc της Sun και άλλα. Υποστηρίζουν οι δημιουργοί του πως ο σωστός κώδικας έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες λαθών, άρα και περισσότερη ασφάλεια. Αντίθετα, άλλα BSD λειτουργικά έχουν άλλες προτεραιότητες. Παραλλαγές του BSD είναι το NetBSD, το FreeBSD, το Mac OS X και το BSD/OS. Το OpenBSD δεν είναι το ευκολότερο λειτουργικό, ούτε αυτό με τα περισσότερα «gadgets» στην οθόνη του χρήστη. Απευθύνεται σε επαγγελματίες. Οι δημιουργοί του άλλωστε δεν έχουν σαν target group τον μέσο χρήστη αλλά …τους εαυτούς τους, δηλαδή γνώστες υπολογιστών, γνώστες UNIX και όχι νεοεισερχόμενους.


0 Σχόλια to “Unix και BSD.”



  1. Σχολιάστε

Ευχαριστώ για το σχόλιό σας!


Το Twitter μου