15
Ιαν.
12

Ένα Σομπρέρο στην Παρθένο.

Ο αστερισμός της Παρθένου (Vir), με RA13 h και DEC -4, συνορεύει με την Κόμη της Βερενίκης και τον Λέοντα.  Έχει τους περισσότερους εξωπλανήτες από κάθε άλλο αστερισμό και είναι πλούσιος σε γαλαξίες. Παραδείγματα ο Messier 49, oM58, ο Μ59, ο Μ60, ο Μ61, ο Μ84, ο Μ86, ο Μ87, ο Μ89, ο Μ90 και φυσικά ο Μ104, ο Γαλαξίας Σομπρέρο.

Virgo

Ο Σομπρέρο ανακαλύφθηκε το 1767 και απέχει 29 περίπου εκατομ. έτη φωτός. Έχει φωτεινό πυρήνα και χαρακτηριστικό σχήμα από το οποίο πήρε και το όνομά του. Περιβάλλεται από δακτύλιο που περιέχει υδρογόνο και με υπέρυθρους φασματογράφους συμπεραίνουμε ότι σε αυτόν τον χαρακτηριστικό δακτύλιο δημιουργούνται άστρα. Στον πυρήνα του υπάρχει μαύρη τρύπα. Μπορεί να τον διακρίνει κανείς με σχετικά μικρό οπτικό όργανο, αλλά από τις 8 ίντσες και πάνω μπορεί κανείς να δεί καθαρώτερα τον πυρήνα και το νέφος σκόνης που τον περιβάλλει.

 Νομίζω δεν χρειάζεται άλλη πληροφόρηση γι΄ αυτό τον μεγάλο αδελφό, άλλωστε όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να βρεί ό,τι θέλει. Τον διάλεξα για το ιδιαίτερο και ενδιαφέρον σχήμα του.

Μου δημιουργείται και μια σκέψη παρατηρώντας τον. Το σύμπαν αποτελείται από περίπου 150+ δις γαλαξίες (είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς πόσο μεγάλος είναι και ένας ακόμα γαλαξίας). Η αστρονομική έρευνα που ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα και συνεχίστηκε με την εφεύρεση του τηλεσκοπίου, μόλις στα χρόνια μας βρίσκεται στην αποκορύφωσή της με τα τεχνολογικά εργαλεία που παρέχουν αξιόπιστη πληροφόρηση (Hubble, οπτικά τηλεσκόπια, ραδιοτηλεσκόπια κλπ) . Κάθε ημέρα ή σχεδόν κάθε ώρα ανακαλύπτουμε και κάτι νέο, κάτι εντυπωσιακό. Αναρωτιέμαι μερικές φορές, πόση μεγάλη αλήθεια σημασία έχουν οι ανακαλύψεις αυτές. Οδηγούν κάπου; Και τα κονδύλια που ξοδεύονται, μήπως κάπου αλλού θα είχαν περισσότερα αποτελέσματα βραχυπρόθεσμα; Ίσως. Αλλά το ταξίδι είναι μακρύ και χωρίς προορισμό, όπως είπαμε. Είμαστε πολλοί και μικροί, προορισμένοι να διανύσουμε μια διαδρομή, λες και είμαστε προγραμματισμένοι να ερευνούμε, να ψάχνουμε και να απολαμβάνουμε με δέος αυτά που δεν μπορούμε να αγγίξουμε.


0 Σχόλια to “Ένα Σομπρέρο στην Παρθένο.”



  1. Σχολιάστε

Ευχαριστώ για το σχόλιό σας!


Το Twitter μου